Сова сіра

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Зустрічається по всій території НПП «Подільські Товтри»

Сова сіра (Strix aluco)птах родини совові. Найчастіше вона населяє рівнинні і гірські лісові масиви, проте не уникає й культурного ландшафту, селячись у великих міських парках, на цвинтарях і околицях населених пунктів, які межують з відкритими просторами. Птах середніх розмірів, з короткими крилами і коротким заокругленим хвостом. На голові 2 широкі продовгуваті смуги білого забарвлення з рябизною. Лицевий диск не обмежений і вгадується лише по структурі оперення або ж обмежений темною смугою. Очі доволі великі, чорні. Між очей над дзьобом валики з білого пір’я у вигляді півмісяців. Дзьоб сірий. Забарвлення буває сірим і рудим.

Сич хатній

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Звичайний, зимуючий.

Сич хатній (Athene noctua) – птах родини совові. В Україні звичайний осілий птах, який зустрічається по всій  території. Одна із найдрібніших сов, розміром з дрозда. Має характерно приплюснуту голову, що сильно виділяє яскраві жовті очі та дзьоб. Лицевий диск виражений слабо. Білі пір’їни над очима створюють ефект виражених білих брів. Сич має чи не найбільший спектр звуків. Гніздиться безпосередньо біля людських поселень, займаючи горища, ніші, закинутих розвалених будівель, та дупла дерев. Харчується дрібними гризунами та комахами.

На території НПП «Подільські Товтри» є звичайним видом і зустрічається часто в притаманних йому біотопах.

Совка

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Вид Рідкісний, залітний.

Сплюшка євразійська, або Совка (Otus scops) – нечисленна сова в орнітофауні України. Дрібна сова розміром з дрозда. Забарвлення оперення буровато-сіре, інколи повністю сіре. На голові добре помітні «вушка». Забарвлення райдужної оболонки ока яскраво жовте.  В Україні це перелітний вид птахів, зимує в Екваторіальній Африці. Ареал в Україні охоплює лісостеп, степ, Карпати та Крим. На території НПП «Подільські Товри» вид дуже рідкісний залітний, трапляється переважно під час міграції. Гнііздиться в дуплах дерев парків, лісосмуг, лісів. Моногам – утворю пару на все життя.

Вид включено до Червоної книги України, CITES (Додаток II) та Бернської конвенції (Додаток II).