Не пали!

Багато років наша країна не може подолати гостру екологічну проблему – випалювання сухої природної рослинності та її залишків. Для багатьох осінь та весна асоціюється з купами палаючого листя і запахом диму, випалюються сухі трави та очерети. Продовжити читання “Не пали!”

Сова вухата

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Сова вухата (Asio otus) – найчисленніша сова в орнітофауні України. Типовий лісовий вид. У холодні сніжні зими переміщується в населенні пункти, де утворює скупчення по кілька десятків особин. Харчується тваринною їжею (переважно дрібні мишачі, великі комахи). На території парку зустрічається в лісах, парках та садах. Полює на відкритих територіях переважно в ночі. Дуже часто птаха путають з пугачем через наявність пір’їн схожих як в пугача. Птах є чисельним на території парку та України.

Сова болотяна

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Сова болотяна (Asio flammeus) – рідкісна сова в орнітофауні України. Віддає перевагу відкритим біотопам, лукам, балкам, заростям очеретів та зарослим бур’янами руїнами будівель. Гнізда облаштовує на землі. Харчується тваринною їжею (переважно дрібні мишачі, великі комахи). Схожа на сову вухату. На території парку дуже рідкісний вид. Полює на відкритих територіях переважно в сутінках а також на відміну від інших сов може полювати протягом дня. Птах є рідкісним на території парку та України.

Занесений до Червоної книги України, Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій.

Зозуля

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий перелітний вид. Узлісся, парки, сади, лісосмуги.

Зозуля (Cuculus canorus) – звичайний перелітний вид в Україні та НПП.

Птах не будує гнізд, а займається гніздовим паразитизмом – відкладає яйця у гнізда інших птахів, серед яких очеретянки, кропив’янки, плиски. Загалом відомо про понад 150 видів птахів в гнізда яких зозуля може відкладати яйця. Також птах мімікріє під хижака яструба малого імітуючи забарвлення його пір’я. Птаха можна зустріти в лісах, парках, лісосмугах та на берегах водойм зарослих очеретом. Харчується комахами та їх личинками, інколи може харчуватися ягодами. На зимівлю відлітає ще влітку переважно по одинці. Характерна шлюбна пісня «ку-ку» що повторюється.

Пугач

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Пугач (Bubo bubo) – найбільша сова в орнітофауні України. Харчується тваринною їжею (миші, їжаки, птахи, зайці, вивірки). На території парку зустрічається переважно на територіях із великими лісовими масивами та скелястими ландшафтами, каньйон р. Днічтер та його приток р. Смортрич, р. Збруч. Кормова територія пугача одна із найбільших серед хижих птахів. Полює птах переважно в ночі. Птах є рідкісним на території парку та України. Занесений до Червоної книги України та МСОП.

ПОЛОЖЕННЯ про Всеукраїнський конкурс фотографії присвячений 25-ти річчю Національного природного парку «ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ»

  Продовжити читання “ПОЛОЖЕННЯ про Всеукраїнський конкурс фотографії присвячений 25-ти річчю Національного природного парку «ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ»”