Зимняк

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Вид рідкісний на території НПП «Подільські Товтри». Реєструється  в холодну пору року по всій території парку. Як і всі хижі птахи, страждає від переслідувань з боку малограмотних селян та мисливців. Навіть попри те, що цей птах полює здебільшого на гризунів, він люто винищуються екологічно-несвідомими людьми.

Зимняк (Buteo Lagopus) — звичайний пролітний та зимуючий вид. Зимняк живиться переважно різними гризунами, значно менше птахами. Здебільшого полює на полях, степових ділянках, узліссях, заплавних луках. Здобич птах виглядає, сидячи на верхівці скирти, на підвищенні ґрунту, зрідка на дереві або ширяє на невеликій висоті кругами у повітрі, то піднімаючись, то знижуючись, може зупинятися в повітрі на невеликій висоті на одному місці за допомогою глибоких змахів крил при розгорнутому хвості.

Голуб-синяк

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Вид рідкісний, на території НПП «Подільські Товтри». Реєструється біля с.Кадиївці та с. Залісся Кам’янець-Подільського району.

Голуб-синяк (Columba oenas) – рідкісний голуб в орнітофауні НПП. Харчується переважно рослинною їжею (насіння, плоди, трав’янисті рослини). На території парку спостерігався в кількох місцях. Відноситься до перелітних видів птахів, однак в помірні зими залишається на зимування. Гніздиться у різних лісах із відкритими територіями. Охороняється Бернською конвенцією  та занесений до Червоної книги України.

Голуб сизий

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Голуб сизий (Columba palumbus) – найпоширеніший вид на території України та НПП. Харчується переважно рослинною їжею (насіння, плоди, трав’янисті рослини). На території парку зустрічається скрізь населених пунктах, є типовим представником синантропних видів. Саме цей вид став основою для виведення селекціонерами різних порід голубів, також відомий як поштовий голуб. Також є дикі популяції голуба сизого які селяться на урвистих берегах та скелях.

Припутень

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Припутень (Columba palumbus) – найбільший голуб в орнітофауні України. Харчується переважно рослинною їжею (насіння, плоди, трав’янисті рослини). На території парку зустрічається скрізь, віддає перевагу лісам та садам. В останні роки орнітологи відзначають активну синантропізацію (селиться біля людських помешкань). Активно витісняє з екологічної ніші Горлицю садову. Є об’єктом полювання в Україні.

Гагара чорношия

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Вид рідкісний, пролітний на території НПП «Подільські Товтри». Реєструється  під час міграції в долині річки Дністер та на ВБУ «Бакотська затока».

Гагара чорношия (Gavia arctica) — типовий іхтіофаг, основу живлення складає риба. Поїдають також ракоподібних, переважно бокоплавів. Їжу добуває, пірнаючи під воду та захоплюючи дзьобом. Гагара може знаходитись під водою до 120 секунд, пропливаючи в останньому разі чверть милі. При цьому птах працює не тільки лапами, але й крилами. За рибою літає і на сусідні водойми.