Сова вухата

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Сова вухата (Asio otus) – найчисленніша сова в орнітофауні України. Типовий лісовий вид. У холодні сніжні зими переміщується в населенні пункти, де утворює скупчення по кілька десятків особин. Харчується тваринною їжею (переважно дрібні мишачі, великі комахи). На території парку зустрічається в лісах, парках та садах. Полює на відкритих територіях переважно в ночі. Дуже часто птаха путають з пугачем через наявність пір’їн схожих як в пугача. Птах є чисельним на території парку та України.

Сова болотяна

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Сова болотяна (Asio flammeus) – рідкісна сова в орнітофауні України. Віддає перевагу відкритим біотопам, лукам, балкам, заростям очеретів та зарослим бур’янами руїнами будівель. Гнізда облаштовує на землі. Харчується тваринною їжею (переважно дрібні мишачі, великі комахи). Схожа на сову вухату. На території парку дуже рідкісний вид. Полює на відкритих територіях переважно в сутінках а також на відміну від інших сов може полювати протягом дня. Птах є рідкісним на території парку та України.

Занесений до Червоної книги України, Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій.

Зозуля

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий перелітний вид. Узлісся, парки, сади, лісосмуги.

Зозуля (Cuculus canorus) – звичайний перелітний вид в Україні та НПП.

Птах не будує гнізд, а займається гніздовим паразитизмом – відкладає яйця у гнізда інших птахів, серед яких очеретянки, кропив’янки, плиски. Загалом відомо про понад 150 видів птахів в гнізда яких зозуля може відкладати яйця. Також птах мімікріє під хижака яструба малого імітуючи забарвлення його пір’я. Птаха можна зустріти в лісах, парках, лісосмугах та на берегах водойм зарослих очеретом. Харчується комахами та їх личинками, інколи може харчуватися ягодами. На зимівлю відлітає ще влітку переважно по одинці. Характерна шлюбна пісня «ку-ку» що повторюється.

Пугач

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Пугач (Bubo bubo) – найбільша сова в орнітофауні України. Харчується тваринною їжею (миші, їжаки, птахи, зайці, вивірки). На території парку зустрічається переважно на територіях із великими лісовими масивами та скелястими ландшафтами, каньйон р. Днічтер та його приток р. Смортрич, р. Збруч. Кормова територія пугача одна із найбільших серед хижих птахів. Полює птах переважно в ночі. Птах є рідкісним на території парку та України. Занесений до Червоної книги України та МСОП.

Горлиця садова

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Горлиця садова (Streptopelia decaocto) – звичайний осілий вид в Україні та НПП.

Гніздиться в лісах парках та садах в межах населених пунктів. В Україні почала з’являтись в першій половині 20-го століття. В останні роки популяція помітно зменшилася, через домінування припутня та витіснення горлиці із місць гніздування.

Горлиця звичайна

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий перелітний вид. Узлісся, парки, сади, лісосмуги.

Горлиця звичайна (Streptopelia turtur) – звичайний перелітний вид в Україні та НПП.

Гніздиться на узліссях, в парках, садах, лісосмугах, інколи в заростях очерету. В Україні не гніздиться тільки у високогір’ї Карпат та Криму. Харчується насінням та зеленими частинами рослин, інколи комахами та молюсками, часто їжу шукає на полях та луках. Характерна шлюбна пісня «тур-тур» що повторюється.

Яструб малий

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Звичайний, досить поширений вид для НПП «Подільські Товтри». Реєструється по всій території парку.

Яструб малий (Accipiter nisus)— в Україні гніздовий, мігруючий, зимуючий вид. Звичайний осілий вид. Полює в лісах, на відкритих просторах, часто на території населених пунктів, зокрема у великих містах. Гніздиться в лісових масивах, байрачних лісах, рідколіссі, лісосмугах, парках. Раціон складається майже повністю з невеликих птахів. Дуже рідко включає в себе дрібних ссавців і комах.

Яструб великий

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Звичайний, досить поширений вид для НПП «Подільські Товтри». Реєструється по всій території парку.

Яструб великий (Accipiter gentilis) — в Україні гніздовий, кочовий, зимуючий вид. Заселяє переважно хвойні і листяні ліси. Віддає перевагу гніздуванню в лісі, який багатий старими і високими деревами, має середню освітленість і невеликі галявини або узлісся неподалік, для полювання. Яструб великий живиться переважно птахами, яких добуває сам. 80—90 % здобичі складають дрозди, дятли, сойки, сірі ворони, граки, голуби.

Як і інші види хижих птахів, яструб великий знаходиться під охороною, полювання на нього заборонене. В Європі має охоронний статус видів з найменшим ризиком.

Пірникоза мала

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Досить рідкісний вид для території НПП «Подільські Товтри». Реєструється на річках та інших водоймах по всій території парку.

Пірникоза мала (Podiceps ruficollis)— в Україні гніздовий, перелітний, зимуючий вид. Гніздиться на усій території країни, крім гір; мігрує скрізь; регулярно зимує в окремих районах півдня та на Закарпатті, на водоймах решти території трапляється взимку лише інколи. Оселяється на невеликих зарослих озерах і старицях, у дельтах річок. На більшій частині ареалу є осілою за наявності водойм, які взимку не замерзають. Активна переважно вночі. Злітає дуже неохоче, але політ легкий і швидкий. Живиться водяними безхребетними, рідше дрібною рибою та пуголовками.

Канюк звичайний

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Звичайний, досить поширений вид для НПП «Подільські Товтри». Реєструється по всій території парку. Як і всі хижі птахи, страждає від переслідувань з боку малограмотних селян та мисливців. Навіть попри те, що цей птах полює здебільшого на гризунів, він люто винищуються екологічно-несвідомими людьми.

Канюк звичайний (Buteo buteo) — в Україні найбільш численний хижий птах; у різних регіонах осілий, кочовий або перелітний. В Україні поширені два підвиди — Buteo buteo buteo (осілий або кочовий, гніздиться переважно на півночі та заході країни) та Buteo buteo vulpinus (перелітний, гніздиться переважно на півдні та сході). Більшу частину їжі канюка складають мишовидні та інші гризуни, тому він значною мірою є міофагом, заслуговуючи однієї із своїх назв — мишоїд.

Канюк звичайний перебуває під захистом Бернської та Бонської конвенцій, а також Конвенції CITES.