Дрімлюга

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий перелітний вид. Узлісся, парки, сади, лісосмуги.

Дрімлюга (Caprimulgus europaeus) – нічний птах з родини дрімлюгові, що поширений на всій території України. Характерними ознаками є короткий дзьоб з дуже широким розрізом рота. Лапки короткі які не пристосовані до охоплення гілки, тому зазвичай птах сидить вздовж гілки. Вдень птах не активний і сидить з напівзаплющеними очима – наче дрімає, від того і назва дрімлюга. Живиться переважно нічними комахами, на яких полює в польоті. Заселяє переважно світлі ліси, балки та лісосмуги. Перелітний, на зимування відлітає до центральної Африки.  На території НПП «Подільські Товри» звичайний вид, його можна скоріше почути, а ніж побачити. Пісня характерне монотонне, дуже довге ррррррр.

Бджолоїдка

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий мігруючий вид. Узбережжя водойм, балки з осипистими берегами – урвищами.

Бджолоїдка звичайна (Merops apiaster) – птах родини бджолоїдкових. Гніздовий перелітний вид в Україні. Птах має яскраве забарвлення, зеленувато-сині пір’їни тулуба контрастують із червоно-коричневими крилами та головою. Має довгий тонкий дзьоб, який пристосований до ловлі комах у повітрі. Спеціалізується на харчуванні бджолами, джмелями, в меншій мірі іншими комахами. Не перетравлені рештки комах формуються у пелетки, які птах зригує. Гнізда влаштовує у норах урвищ. Гніздиться колоніями від кількох десятків до сотні пар. Полює зграйно, для пасічників вважається злющим шкідником, оскільки за сезон може знищити велику кількість робочих бджіл, що призводить до загибелі бджолиних сімей. На півдні України вид зазнає негативного впливу з боку пасічників. Так до прикладу знищуються гніздові колонії птахів. На території НПП «Подільські Товтри» звичайний чисельний вид.

Сова сіра

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Зустрічається по всій території НПП «Подільські Товтри»

Сова сіра (Strix aluco)птах родини совові. Найчастіше вона населяє рівнинні і гірські лісові масиви, проте не уникає й культурного ландшафту, селячись у великих міських парках, на цвинтарях і околицях населених пунктів, які межують з відкритими просторами. Птах середніх розмірів, з короткими крилами і коротким заокругленим хвостом. На голові 2 широкі продовгуваті смуги білого забарвлення з рябизною. Лицевий диск не обмежений і вгадується лише по структурі оперення або ж обмежений темною смугою. Очі доволі великі, чорні. Між очей над дзьобом валики з білого пір’я у вигляді півмісяців. Дзьоб сірий. Забарвлення буває сірим і рудим.

Сич хатній

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Звичайний, зимуючий.

Сич хатній (Athene noctua) – птах родини совові. В Україні звичайний осілий птах, який зустрічається по всій  території. Одна із найдрібніших сов, розміром з дрозда. Має характерно приплюснуту голову, що сильно виділяє яскраві жовті очі та дзьоб. Лицевий диск виражений слабо. Білі пір’їни над очима створюють ефект виражених білих брів. Сич має чи не найбільший спектр звуків. Гніздиться безпосередньо біля людських поселень, займаючи горища, ніші, закинутих розвалених будівель, та дупла дерев. Харчується дрібними гризунами та комахами.

На території НПП «Подільські Товтри» є звичайним видом і зустрічається часто в притаманних йому біотопах.

Совка

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Вид Рідкісний, залітний.

Сплюшка євразійська, або Совка (Otus scops) – нечисленна сова в орнітофауні України. Дрібна сова розміром з дрозда. Забарвлення оперення буровато-сіре, інколи повністю сіре. На голові добре помітні «вушка». Забарвлення райдужної оболонки ока яскраво жовте.  В Україні це перелітний вид птахів, зимує в Екваторіальній Африці. Ареал в Україні охоплює лісостеп, степ, Карпати та Крим. На території НПП «Подільські Товри» вид дуже рідкісний залітний, трапляється переважно під час міграції. Гнііздиться в дуплах дерев парків, лісосмуг, лісів. Моногам – утворю пару на все життя.

Вид включено до Червоної книги України, CITES (Додаток II) та Бернської конвенції (Додаток II).

Сова вухата

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Сова вухата (Asio otus) – найчисленніша сова в орнітофауні України. Типовий лісовий вид. У холодні сніжні зими переміщується в населенні пункти, де утворює скупчення по кілька десятків особин. Харчується тваринною їжею (переважно дрібні мишачі, великі комахи). На території парку зустрічається в лісах, парках та садах. Полює на відкритих територіях переважно в ночі. Дуже часто птаха путають з пугачем через наявність пір’їн схожих як в пугача. Птах є чисельним на території парку та України.

Сова болотяна

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Сова болотяна (Asio flammeus) – рідкісна сова в орнітофауні України. Віддає перевагу відкритим біотопам, лукам, балкам, заростям очеретів та зарослим бур’янами руїнами будівель. Гнізда облаштовує на землі. Харчується тваринною їжею (переважно дрібні мишачі, великі комахи). Схожа на сову вухату. На території парку дуже рідкісний вид. Полює на відкритих територіях переважно в сутінках а також на відміну від інших сов може полювати протягом дня. Птах є рідкісним на території парку та України.

Занесений до Червоної книги України, Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій.

Зозуля

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий перелітний вид. Узлісся, парки, сади, лісосмуги.

Зозуля (Cuculus canorus) – звичайний перелітний вид в Україні та НПП.

Птах не будує гнізд, а займається гніздовим паразитизмом – відкладає яйця у гнізда інших птахів, серед яких очеретянки, кропив’янки, плиски. Загалом відомо про понад 150 видів птахів в гнізда яких зозуля може відкладати яйця. Також птах мімікріє під хижака яструба малого імітуючи забарвлення його пір’я. Птаха можна зустріти в лісах, парках, лісосмугах та на берегах водойм зарослих очеретом. Харчується комахами та їх личинками, інколи може харчуватися ягодами. На зимівлю відлітає ще влітку переважно по одинці. Характерна шлюбна пісня «ку-ку» що повторюється.

Пугач

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Пугач (Bubo bubo) – найбільша сова в орнітофауні України. Харчується тваринною їжею (миші, їжаки, птахи, зайці, вивірки). На території парку зустрічається переважно на територіях із великими лісовими масивами та скелястими ландшафтами, каньйон р. Днічтер та його приток р. Смортрич, р. Збруч. Кормова територія пугача одна із найбільших серед хижих птахів. Полює птах переважно в ночі. Птах є рідкісним на території парку та України. Занесений до Червоної книги України та МСОП.

Горлиця садова

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий та зимуючий вид.

Горлиця садова (Streptopelia decaocto) – звичайний осілий вид в Україні та НПП.

Гніздиться в лісах парках та садах в межах населених пунктів. В Україні почала з’являтись в першій половині 20-го століття. В останні роки популяція помітно зменшилася, через домінування припутня та витіснення горлиці із місць гніздування.