Роз’яснення щодо допомоги лебедям взимку

Щороку, з настанням сильніших морозів, увагу місцевого населення привертають лебеді-шипуни, які залишаються зимувати на багатьох наших водоймах. Люди турбуються про птахів і бажають їм допомогти. Проте важливо розуміти, що найважливіше при цьому – не завдати їм більшої шкоди.

У зв’язку із пом’якшенням зим багато водойм не замерзають і лебеді мають постійний доступ до своєї основної їжі – водоростей. Постійна підгодівля лебедів також призводить до небажання покидати «хлібні місця». Таким чином, у лебедів спостерігається зниження міграційного інстинкту – тобто небажання з настанням холодів відлітати у теплі краї.

Дуже важливо пам’ятати, що підгодовуючи птахів, ми робимо для них «ведмежу послугу». Птахи яких годують, продовжують чекати «допомогу» з настанням сильних морозів, однак годувальники, як правило, у такі морозні дні, також не бажають мерзнути. У таких випадках лебеді страждають від голоду і не можуть відразу зорієнтуватися і відлетіти на незамерзлі ділянки водойм. В результаті деякі з них хворіють і навіть помирають.

Якщо лебедям є що їсти, то морози для них не страшні. Лебеді-шипуни переносять температуру до -15°, у них дуже тепле пір’я. В жодному разі лебедів не можна рятувати насильно, бо так можна завдати їм травм.

У критичні холодні періоди року лебеді на Хмельниччині переміщуються на незамерзаючі ділянки Дністра, або на Нетішинське водосховище, яке вже давно стало для них зимовим притулком. Критичної температури для лебедів взагалі немає, птахи можуть замерзнути лише від голоду. Однак дуже важливо правильно підбирати корми, найкращою їжею будуть зернові, наприклад пшениця чи кукурудза. Категорично не можна годувати лебедів чорним, пліснявим чи прокислим хлібом.

Лише в окремих випадках лебедям потрібна наша допомога – коли птах поранений, або лежить на кризі вкритий льодяною кіркою чи бурульками. В усіх інших випадках лебеді, швидше за все, допомоги людини не потребують.

У 2016 році Західноукраїнським орнітологічним товариством започатковані регіональні обліки лебедя-шипуна, які охоплюють Волинську, Рівненську, Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області. Метою обліків є встановлення чисельності виду в регіоні, виявлення місць гніздування, моніторинг успішності гніздування, визначення можливої небезпеки для цього виду.

Тож ми будемо раді отримати будь-яку інформацію щодо місць реєстрації лебедів на території НПП «Подільські Товтри» та суміжних з ним. Адреса для листування: Україна, 32301, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, пл. Польський ринок, 6, Національний природний парк “Подільські Товтри” Тел.: (03849) 512-70, 517-71, 242-47. E-mail: npptovtry@ukr.net