Жовна чорна

Поширення на території НПП «Подільські Товтри»

Гніздовий рідкісний вид. Старовікові ліси.

Жовна чорна (Driocopus martius) – птах родини дятлових. Найбільший дятел, що зустрічається на території України.  Забарвлення чорне з яскравою червоною шапочкою, яка вкриває всю верхню частину голови. Пір’я птаха дуже жорстке, що допомагає йому утримувати опору для видовбування дупла, а також добування їжі. Також у жовни чорної дуже жорстка шкіра, яка захищає її від укусів мурах деревоточців. Птах живиться переважно мурахами. Птах має дуже довгий язик, який на кінці має 4-5 шипчиків, які і допомагають чіпляти мурах. Особливістю поведінки є значні утворення тирси під деревом, де жовна видовбувала дупло. Також характерними слідами життєдіяльності птаха є оголення стовбурів дерев від кори, коли птах добуває собі їжу. Поклики птаха чути на значній відстанні.

Охороняється Бернською конвенцією, Директивою ЄС про захист диких птахів, МСОП.

На території НПП «Подільські Товтри» рідкісний птах, зустріти можна лише в декількох місцях старих лісів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.